Merre tartasz?

Dél felé visz a víz.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • Csáth: Feladom :) (2007.11.24. 17:58) Colin
  • Myrtille: kérsz segítséget? (2007.11.24. 17:45) Colin
  • Myrtille: nem:) (2007.11.24. 17:44) Colin
  • Csáth: talán... :) (2007.11.24. 17:26) Colin
  • El Lobo - A farkas: Nálam Buena Vista Social Club zene van! (2007.10.09. 21:24) Colin
  • Utolsó 20

a sör

2007.05.30. 19:28 Myrtille

"Sokat írtak már a borkóstolásról, és annak technikája és kifejezései meglehetõsen jól alkalmazhatók a sörre is. Természetesen a sör komplexebb ital, és értékelése további elemeket is felölel, a koncepciók azonban ugyanazok. A legnagyobb változás, amin a legtöbb sörivónak keresztül kell mennie, a sörük felmelegítése. A jéghideg sör eltompítja az ízelemeket és nem teszi lehetõvé, hogy a sör megmutassa teljes aromáját. Általában a világos sört legjobb a barna sörnél hidegebb hõmérsékleteken felszolgálni, a lager söröket pedig az ale söröknél hidegebben.
A sört négy érzékszerv, a látás, a szaglás, az ízlelés és az érzékelés használatával kell értékelni. Mindig tiszta pohárból igya a sört, hogy teljesen értékelni tudja! Nézze meg, és figyelje meg a színét és a tisztaságát! Tartsa a fény felé, ha szükséges! Szippantson egy nagyot a pohárból, hogy érezze az aromáját és a bukéját! Kóstolja meg, forgassa körbe a szájában és figyelje meg a testességét és ízeit! Miután lenyelte, figyelje meg az utóízeket!"


Az alábbi dolgokat kell megfigyelnie:
- Aranyszínű, borostyánszínű, vagy fekete volt-e?
- Tiszta vagy zavaros?
- Az illata édes, malátás, virágos vagy alkoholos volt-e?
- Keserű, édes, fanyar, sima, vagy perzselõ volt-e az íze?
- „Testesnek” vagy „hígnak” érezte-e, amikor a szájában körbeforgatta?
- Olajos, diós vagy gyümölcsös íz maradt-e utána?

További gyakorlattal és némi utána olvasással Ön nemcsak annak az érzetét fejleszti majd ki, hogy mi az, amit élvez, hanem azt is, hogy mi különböztet meg egy igazán jó sört egy gyengétõl vagy közepestõl.
Jó ötlet ezenkívül az, ha egy sört többször is kipróbál. Szerezze be különbözõ forrásokból, próbálja ki különbözõ hangulatokban vagy környezetekben, várja meg a teliholdat vagy bármit! Számos tényezõ fogja befolyásolni az Ön átfogó érzékelését, úgyhogy legyen rugalmas! Legyen tudatában annak is, hogy nem jó ötlet, ha egyszerre sok sört ízlel. Az ízérzékelése ekkor fáradni kezd, mely zavaró benyomást eredményez.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://myrtille.blog.hu/api/trackback/id/tr8289513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bigfater · http://bigfater.blog.hu 2007.05.31. 15:58:19

Túl tudományos ez egy tisztességben megőszült sörszeretőnek! :)

Bigfater

Myrtille · http://myrtille.blog.hu 2007.05.31. 17:24:08

akkor egy laza írás következzen a sörszeretésről? bár ma a sárkányok vacsorája a téma. Most készül.
süti beállítások módosítása